Smart craft depth no reading depth

Discussion in 'Sport Cruisers' started by SeaRay Jay, Mar 21, 2010.

  1. SeaRay Jay

    SeaRay Jay New Member

    10
    Jul 11, 2009
    Lake city,SC
    260 Sundancer 2004
    5.0 mercruiser b3
    Ok need help once again 2007 260 took out for the first time this yr. All smartcraft meters are working except my depthfinder. Can someone tell me what I need to check to see where the problem is. thanks again
     
  2. blueeyeboatr

    blueeyeboatr Member

    166
    Mar 1, 2008
    So. Jersey, Somers Point
    2005 Sea Ray Sundancer 320
    Twin V-Drives 350's MPI
    Horizon
    If the bottom was painted, check to see if the transducer was painted too,

    if so you can remove it without pulling the boat if you have
    the "dummie" plug to replace it so that you can scrap the paint off it.
     
  3. Dasch Boat

    Dasch Boat Member

    567
    Jan 3, 2010
    Long Island
    2003 380 DA
    8.1 Horizons ZF 63IV
    V Drives
    Ditto, mine was inadvertently bottom painted by MM before I took delivery last year. Depth and sea water temperature (178 deg) readings were both way off. Removed and cleaned it and it was good to go.
     
  4. Dave S

    Dave S Well-Known Member TECHNICAL Contributor

    Oct 3, 2006
    Upstate South Carolina
    Boatless
    Boatless
    Is your sea water temperature reading working? The transducer reads both depth and water temperature. If you are getting a temperature reading then it is likely your transducer is bad. The transducer is right in front of the engine in the center of the hull. If you want you can trace the wire from the transducer to where it is plugged into the smartcraft harness (it is connected at the top of the engine right in the front). Unplug it and then plug it back in to see if that gets it to work. If it doesn't you will have to replace the transducer. Be aware these things are over $300 at the dealer. I also have to replace mine since the sea water temperature reading on mine is way off.

    Dave
     
  5. SeaRay Jay

    SeaRay Jay New Member

    10
    Jul 11, 2009
    Lake city,SC
    260 Sundancer 2004
    5.0 mercruiser b3
    Dave,

    Yes all other readings are workingincluding sea temp just the depth. I will unplug and check
     
  6. Scotto97

    Scotto97 Member

    94
    Feb 26, 2009
    Las Vegas
    "Wench & Rum" 2007 260 Sundancer, Gen with A/C
    350 Mag
    On my 2007 260 I experience intermittent errors with my depth gauge. It will work fine one minute then start a shallow warning the next. Water temp works fine. Boat was also bottom painted before I bought it.

    Could this be the same issue?
     
  7. jason78

    jason78 Active Member TECHNICAL Contributor

    Sep 3, 2008
    Fort Mill, SC / Lake Wylie
    1997 20 Outrage
    200 Merc Offshore
    Has it always done that? In troubleshooting my transducer (for temp) I found that for some reason these transducers tend to have a short life before acting up. Usually has to do with Sea Temp but could be depth too.

    Good News= Easy Fix
    Bad News= Expensive Part

    Must have been designed by the same guy that did the IAC Valves :smt021
     
  8. Scotto97

    Scotto97 Member

    94
    Feb 26, 2009
    Las Vegas
    "Wench & Rum" 2007 260 Sundancer, Gen with A/C
    350 Mag
    Last year was my first with the boat. Works fine 90% of the time but freaks me out when the shallow alarm goes off in the middle of a lake at 30 mph. I always have my Lowrance on as well so I'm not sure I'll spent the $300 soon if it needs to be replaced.

    How would you recommend I check it out? Look for a loose harness? Go underneath and see if it was painted by accident?
     
  9. wja

    wja New Member

    5
    Oct 17, 2009
    MA / RI
    2005 390DA Sundancer, Raymarine C120,
    Navigator 312
    Twin Cummins 380
    Can you unscrew the transducer while it is in the water and put the plug in without the boat sinking?
     
    Last edited: Jul 2, 2010
  10. Guanxix

    Guanxix Member

    44
    Jul 7, 2010
    Long Island Sound
    260 Sundancer
    350 w/ Bravo III
    I have similar problem. Just had the distributor cap and water psi sensor replaced and the bottom power washed. Next time I take the boat out the depth finder and water temp don't show up on the Smartcraft readings. Did a master reset but no help. The odd thing is the depth and water temp don't even show up on the SC. If they showed up and had faulty readings, then maybe it may be the transducer.

    Any suggestions?
     
  11. Hellman Huddle

    Hellman Huddle New Member

    510
    Nov 6, 2009
    Lake Wateree/SC Coast
    2005 260 Sundancer
    2000 F-350 Diesel
    350 Mercruiser Bravo III
    I'm on my third, these things are crap. Bite the bullet & replace. When I buy my next chartplotter I am going to install a new transom mount transducer and be done with this one. BTW, you can change it with the boat in the water, u you better be quick and not crossthread it.

    1 of MM2406846 - Mercury SmartCraft Depth /Temp Sensor Part Number 888828A12 Mercury SmartCraft Depth /Temp Sensor Part Number 888828A12 Mercury SmartCraft Depth /Temp Sensor Part Number 888828A12 @ $246.33ea.


    Subtotal: $246.33

    Shipping: $11.97 via UPS Ground est. Delivery: Nov 04,2010 to Nov 08,2010

    Sales Tax: $0.00

    Total Amt: $258.30

    boatpartsmerc.wss-pro.com
    2605 N 43rd St STE 2
    Tampa, FL 33605
    1-888-999-0213
     
    Last edited: Aug 1, 2011
  12. Matt at Goose Bay

    Matt at Goose Bay New Member

    21
    Aug 14, 2010
    Southern MD-Potomac River
    2007 Sea Ray 260 Sundancer, navy blue hull
    350 Mercruiser Bravo III
    thanks I appreciate it
     
  13. On Time

    On Time New Member

    7
    Aug 20, 2016
    Houston
    2007 230 Select Fission
    350 Mag
    I have a 79-8M0075629 replacement thru-hull transducer for sale. Used but works perfect. The tag says: Smart IDT-P17, 235 kHz-C, PN: 44-031-2-01, Customer part #888828. Also known as DT 800. Will ship for $150. PM me.
     
  14. bmedeiros

    bmedeiros New Member

    11
    Aug 7, 2015
    Rhode Island
    380 DA Hardtop Sundancer
    Twin 8.1SHO
    I have the same problem with my 2007 38DA. How can I find out what part# is correct so that I can order one?
     
  15. juggernaut1

    juggernaut1 Active Member

    851
    Apr 19, 2015
    Perth, Western Australia
    2006 38 Sundancer
    8.1S / ZF 63V Drives

Share This Page

Show Sidebar