Club Sea Ray banner

Problem z przejściem do punktu trasy Raymarine element

1.6K views 8 replies 5 participants last post by  jmauld  
#1 ·
Właśnie zainstalowałem GPS Raymarine Element 9hv. Został dostarczony z kartą Navionics. Konfiguracja przebiegła sprawnie, ale po dodaniu homeport jako punktu trasy i naciśnięciu goto, po prostu wykreśla kurs po linii prostej. Mój tablet Navionics wykreśla funkcjonalny kurs.
Podczas konfiguracji zobaczyłem, że szybko mignęło ostrzeżenie o subskrypcji Navionics. Można by pomyśleć, że nowy w pudełku powinien zawierać przynajmniej darmowy okres próbny. Jeśli to jest problem, jak mogę uzyskać moją obecną subskrypcję, której używam na tablecie, na Element 9hv?
Dziękuję za wszelką pomoc!

#3 ·
Właśnie zainstalowałem GPS Raymarine Element 9hv. Został dostarczony z kartą Navionics. Konfiguracja przebiegła sprawnie, ale po dodaniu homeport jako punktu trasy i naciśnięciu goto, po prostu wykreśla prostą linię jak wrony. Mój tablet Navionics wykreśla funkcjonalny kurs. Podczas konfiguracji zobaczyłem ostrzeżenie o subskrypcji Navionics, które szybko mignęło. Można by pomyśleć, że nowy w pudełku będzie zawierał co najmniej bezpłatną wersję próbną. Jeśli to problem, jak mogę uzyskać funkcjonalność mojej obecnej subskrypcji, której używam na tablecie, na Element 9hv? Dziękuję za wszelką pomoc!
To samo tutaj... Mój telefon i iPad robią poprawną trasę automatyczną, ale mój RM za 4 tys. dolarów to POS!!!

#5 ·
Wyjmij kartę z raymarine i włóż ją do komputera. Wierzę, że zrobi to resztę. Będziesz potrzebować subskrypcji, która będzie musiała być odnawiana co roku. Garmin opatentował tę funkcję dla MFD i blokuje ją przed raymarine, chyba że zasubskrybujesz ich mapy.

alternatywnie, myślę, że możesz automatycznie wyznaczać trasę na iPadzie, a następnie przesłać ją do raymarine.

#6 ·
Funkcja „go to” jest właśnie tym… go to, czyli bezpośrednio. W przeciwieństwie do funkcji automatycznego wyznaczania trasy, która spróbuje znaleźć trasę do celu.

Raymarine (przynajmniej Axiom, nie jestem pewien, jakie możliwości ma Element) automatycznie wyznacza trasę na podstawie charakterystyki Twojej łodzi. Uważam to za mało przydatne, ponieważ mosty i inne przeszkody powodują problemy.

#7 ·
Jednym z problemów, które zauważyłem w przypadku autopilota RM, jest to, że funkcja goto i funkcja trasy wymagają, aby dane nie zawierały nazw punktów trasy. Wyłączenie tego sprawia, że wszystko działa jak należy. Problem, który ma większość MFD, polega na tym, że domyślnie jest to włączone, a nawet włącza się ponownie po wgraniu oprogramowania układowego.