Club Sea Ray banner

Interferencja wielu przetworników?

1.3K views 7 replies 5 participants last post by  dtfeld  
#1 ·
Niedawno zainstalowałem nowy przetwornik Garmin dla mojego nowego Garmin MFD (943xsv). Wciąż mam starszy przetwornik na miejscu ze starszego urządzenia i jest on zamontowany obok mojego nowego, może 12 cali od niego. Z ciekawości podłączyłem samodzielny wskaźnik głębokości (Raymarine i40) do starego przetwornika i włączyłem oba urządzenia i wydawało się, że oba działają dobrze. Miałem wrażenie, że będą się wzajemnie zakłócać w zależności od częstotliwości. Mój nowy Garmin jest ustawiony na "automatyczną" regulację częstotliwości i nie mam pojęcia, na jakiej częstotliwości działa stare urządzenie, ponieważ nie mam możliwości zobaczenia tych informacji. Więc oto moje pytanie: Jeśli oba urządzenia wydają się dawać dokładne dane, czy można je uruchamiać jednocześnie, czy może to powodować jakiś problem, którego tak naprawdę mogę nie widzieć, ale który spowoduje szkodliwy problem w przyszłości? Dzięki

#2 · (Edited)
Zadałem to samo pytanie instalatorowi na mojej łodzi. Jego odpowiedź brzmiała: "to zależy"..
Po pierwsze, jeśli przetwornik jest dobrej jakości, jego odbiornik ma "wąską" przepustowość, aby odbierać konkretnie częstotliwość, którą wysyła, w związku z czym jest mniej podatny na zakłócenia innych bliskich częstotliwości.
Odbiornik oczekuje zobaczenia odbicia (odbicia) w określonym czasie po jego przesłaniu; jeśli inny przetwornik nadaje tę samą częstotliwość, odbicie będzie oczywiście zniekształcone, a informacje nie będą poprawne.
Odpowiedź brzmi: musisz znać częstotliwości robocze swoich urządzeń, aby upewnić się, że mogą ze sobą współpracować.
I robi się to bardziej skomplikowane, gdy zainstalowane są przetworniki skanujące, takie jak CHIRP.
Pytanie brzmi: skąd wiesz, że odbierane informacje są dokładne i nie mają wpływu na nie inne urządzenie?
Mam przetwornik skanujący i pewnego razu w śluzie wszystko było w porządku, proste linie, ale po wyjściu ze śluzy odzyskałem sprawność. Jak się okazało, łódź zacumowana za mną również nadawała i zakłócała mój sygnał. Wiedziałem o tym, ponieważ pojawienie się na moim rufie dalej w dół wlotu znowu to zepsuło. Jestem pewien, że jego też było zniekształcone.

#3 ·
Uruchamiamy kilka różnych przetworników z tą samą jednostką Lowrance Live. Urządzenie było dostarczane z 3 w 1, którego używamy do skanowania bocznego do 200 stóp. Drugi to mocniejszy przetwornik 2D, który skanuje w dół i ping do 1000 stóp. Będą się wzajemnie zakłócać, gdy wybrane zostaną wiele ekranów. Po prostu wyłączamy kanał (przetwornik), którego w danym momencie nie potrzebujemy.

#4 ·
Domyślna częstotliwość i40 to 200 kHz, jakiego przetwornika używasz z 943?

Przetworniki o tej samej częstotliwości nie mogą być używane, gdy są zamontowane blisko siebie. Problem może objawiać się na wiele sposobów, czasami nie można stwierdzić, czy występuje problem. Czasami jeden przetwornik odczyta sygnał z drugiego i uzyska złe odczyty.

Problem pojawia się naprawdę, gdy używasz różnych technologii, takich jak chirp od Raymaine i Chirp od Garmin. Prawie to samo spektrum częstotliwości z obu i te będą błędnie odczytywać lub publikować złe dane. To naprawdę odpowiedź typu "to zależy". Mam chirp i przetwornik dwuczęstotliwościowy (50K, 200K) około 1,5 metra od siebie po przeciwnych stronach stępki i działają dobrze.

#6 ·
SKybolt - Używam przetwornika Garmin GT 23M-TH z ploterem 943 xvs.
Tradycyjna strona przetwornika, czyli tylko odczyt głębokości, to 50/200 kHz, co pokrywa się z twoim i40. Nie mogę powiedzieć, co dokładnie się stanie, ale wystąpi pewien poziom zakłóceń między nimi. Sonar (nie odczyt głębokości) Garmin może czasami wyświetlać się dziwnie. Odczyt głębokości między nimi będzie ze sobą konkurował, może wyświetlać się idealnie, może widzieć odrzucanie sygnału (zła głębokość lub miganie głębokości). Potrzebujesz 50K lub więcej różnicy w częstotliwościach, aby dobrze działać.https://www.garmin.com/en-US/p/537002/pn/010-01962-10#specsZalecenia firmy Garmin: https://support.garmin.com/en-US/?faq=cJQMIoKUtz7ze21oU68Id6

#8 ·
Sprawdź instrukcję obsługi swojego MFD/echosondy. Zazwyczaj można przesunąć częstotliwości o sporo +/- od 50 lub 200 Hz, aby tego uniknąć.

Wiem, że można to zrobić na Raymarine Axiom... Nie znam Garmina/innych na tyle dobrze, żeby powiedzieć dokładnie, ale myślę, że to standard, ponieważ wiele aplikacji miałoby wiele przetworników działających jednocześnie.