Club Sea Ray banner
1 - 18 of 18 Posts

JV II

· Registered
2,695 Posts
Discussion starter · #1 · (Edited)
Właśnie kupiłem kartę Navionics Gold CF do mojego Raymarine C70. Pobralem darmowe oprogramowanie do podstawowego plotowania Raymarine na mój komputer. Rozumiem, że Navionics ma coś podobnego. Moje pytanie brzmi: czy mogę użyć taniego czytnika USB CF, aby uzyskać dostęp do danych na karcie Navionics? Chcę zaplanować kilka podróży w domu i załadować punkty trasy na mój C70 później. Navionics sprzedaje drogi czytnik CF. Nie wiem, czy jestem zmuszony kupić ten czytnik RaymarineNavionics CF. Dzięki.

Discussion starter · #3 ·
Próbowałem z kartą Navionics Platinum CF i standardowym czytnikiem. Nie zadziałało. Jednak Navionics produkuje własny czytnik za 75 dolarów. Nie miałem czasu próbować w kółko, więc dałem sobie spokój.
Dzięki, tego się spodziewałem. Oszczędziłeś mi kłopotu próbowania tego samemu. Najwyraźniej karta ma jakąś funkcję, która pozwala na odczyt tylko zastrzeżonym ($75) urządzeniom.

JV - Uruchamiam również oprogramowanie Raymarine (na XP za pomocą Boot Camp na moim Macu) i również stwierdziłem, że moja karta Navionics Platinum nie jest odczytywana przez standardowy czytnik CF. Zakupiłem oprogramowanie/czytnik kart Navplanner zeszłej zimy, ponieważ moja ostatnia łódź miała ploter Northstar. Darmowe oprogramowanie od Ray jest znacznie lepsze, a wszystkie funkcje karty działają z programem podczas korzystania z czytnika Navionics - warto zainwestować dodatkowo w czytnik (chociaż trudno zrozumieć, co czyni go zastrzeżonym) :smt001

Chociaż nie widziałem linku do produktu BOE, TigerDirect wymyślił zestaw za 129 dolarów, który wydaje się zawierać oprogramowanie dla komputera do edycji tras. Kupiłem sam sprzęt za 75 dolarów z http://www.landfallnavigation.com/ra.html i zainstalowałem oprogramowanie RayTech, chociaż niewiele z nim zrobiłem. Nowy na łodzi w zeszłym roku i musiałem nauczyć się wielu innych rzeczy.

Jeśli masz sprzęt Raymarine, polecam po prostu kupić czytnik kart. Jak wspomniałem wcześniej w tym wątku, uważam, że (darmowe) oprogramowanie Ray jest wspaniałe. Emuluje ploter i wykorzystuje wszystkie dane z karty. Uważałem, że oprogramowanie Navionics jest przestarzałe, ale w tamtym czasie było to moje jedyne rozsądne rozwiązanie dla plotera Northstar. To świetne narzędzie do wytyczania kursów w domu i ogólnie daje możliwość zapoznania się z obszarami, do których się pływa. A jeśli zabierzesz laptopa na łódź, wprowadzanie nowych kursów za pomocą komputera może być łatwiejsze niż za pomocą plotera.

Jaka jest procedura przesyłania punktów trasy z powrotem do Raymarine? Kiedy to próbowałem, wydawało się, że karta musi być cały czas w czytniku. Czy zapisujesz punkty trasy na dysku twardym, a następnie wkładasz nową kartę CF i przenosisz je do plotera? Z góry dziękuję.

Jaka jest procedura przesyłania punktów nawigacyjnych z powrotem do raymarine? ... Czy zapisujesz punkty nawigacyjne na dysku twardym, a następnie wkładasz nową kartę CF i przenosisz je do plotera? Z góry dziękuję.
Dokładnie tak, chociaż nie dokonałem jeszcze transferów do plotera mojej nowej łodzi, ponieważ do dostawy pozostały mi jeszcze dwa tygodnie, ale zapisałem moje trasy/punkty nawigacyjne w domyślnym folderze na komputerze i załaduję je na inną kartę CF, aby przesłać je do E80.

Czy zdajecie sobie sprawę, że nie musicie nic kupować? Raymarine dystrybuuje oprogramowanie do planowania Raytech 6.0 za darmo. W zasadzie pobierasz je na swój komputer, a następnie wchodzisz na freeboatingcharts.com i pobierasz dowolne mapy. Potem możesz planować. Po zakończeniu przesyłasz trasy do serii C lub E za pomocą zwykłej karty CF. Nie potrzebujesz czytnika kart. Jedyne, do czego potrzebujesz czytnika kart, to faktyczne przeglądanie map Navionics na swoim komputerze. Zawsze wydawało mi się to pewnym sposobem na zgubienie drogiej karty, gdy trzeba ją przenosić z łodzi do domu i z powrotem.

Cieszyłem się, że tej zimy mogłem czytać kartę Navionics w domu, aby uzyskać podgląd konkretnych danych, na których mogę polegać podczas rejsu do nieznanego miejsca docelowego (piloci, zdjęcia lotnicze, informacje o marinie). Kiedy sezon się rozpocznie, wspaniale jest wiedzieć, że karta może pozostać na pokładzie, podczas gdy używam darmowych map do planowania - dzięki za link.

Jim - na marginesie, czy są jakieś informacje na temat tego, kiedy karty Platinum Plus zostaną wysłane i aktualizacja oprogramowania dla serii E będzie dostępna?

1 - 18 of 18 Posts