Vaccuseal problem (2006 Sundancer 300)

Discussion in 'Sport Cruisers' started by Roye44, Aug 19, 2019.

  1. Roye44

    Roye44 New Member

    15
    Aug 8, 2016
    Montreal, Qc
    2005 Sundancer 300
    2006 Sundancer 260
    2013 Stingray 208CR
    2009 Challenger 180
    2 X 5.7 Merccruiser 350 mpi Horizon
    Good morning all,
    My toilet doesn"t flush anymore but the pump goes for about a minute! There is no clug and the tank is empty. I observed that there is a leak behind the toilet and the manual desribes 2-3 options! Can it just be a crack Bowl or a leak at that makes the pump not efficient? A local guy came and look at it (while I was away) and the repair is approx. 2K!!! I know the pump works fine! Any tricks or advise please?

    Thanks
     
  2. BrockA

    BrockA New Member

    10
    Jun 4, 2017
    Possum Kingdom, TX
    2006 Sea Ray 300DA Twin 5.0 Merc Bravo III's
    Twin 5.0 Mercruiser, BIII Drives
    Have you verified you have suction to the toilet?
     
  3. BrockA

    BrockA New Member

    10
    Jun 4, 2017
    Possum Kingdom, TX
    2006 Sea Ray 300DA Twin 5.0 Merc Bravo III's
    Twin 5.0 Mercruiser, BIII Drives
    The reason I’m asking, you mentioned a water leak behind the toilet. That shouldn’t cause the toilet not to flush. Sounds like two issues, maybe?
     
  4. BrockA

    BrockA New Member

    10
    Jun 4, 2017
    Possum Kingdom, TX
    2006 Sea Ray 300DA Twin 5.0 Merc Bravo III's
    Twin 5.0 Mercruiser, BIII Drives
    One thing i want to pass along. This happened to use a couple of years ago. Someone used the toilet with the pump not being turned on. This caused the line to be full and it couldn’t pressure up and wouldn’t flush. I plunged the toilet and everything started working fine. Just thought I’d throw that out there.
     
  5. Roye44

    Roye44 New Member

    15
    Aug 8, 2016
    Montreal, Qc
    2005 Sundancer 300
    2006 Sundancer 260
    2013 Stingray 208CR
    2009 Challenger 180
    2 X 5.7 Merccruiser 350 mpi Horizon
    No but I believe it to be ok. I was talking with a mechanic who told me to undo the hose right at the pump to verify the pump succion, is this what you mean?
     
  6. Roye44

    Roye44 New Member

    15
    Aug 8, 2016
    Montreal, Qc
    2005 Sundancer 300
    2006 Sundancer 260
    2013 Stingray 208CR
    2009 Challenger 180
    2 X 5.7 Merccruiser 350 mpi Horizon
    The vacuflush owner manual mentions that it could affect the pump's performance.
     
  7. BrockA

    BrockA New Member

    10
    Jun 4, 2017
    Possum Kingdom, TX
    2006 Sea Ray 300DA Twin 5.0 Merc Bravo III's
    Twin 5.0 Mercruiser, BIII Drives
    Yes, I would try that. Then you’ll know if your creating suction or not. If you’re not, you’ll know the problem is with the Vacuflush system. If you have vacuum the problem is with the toilet or the line from the toilet. Hope this helps
     
    Roye44 likes this.
  8. Woody

    Woody Well-Known Member PLATINUM Sponsor

    Nov 20, 2007
    N. Wisconsin/Lk Superior
    2005 420DA
    Cummins 6CTA8.3
    Figure out where the leak is from. If the pump runs it means you're not keeping/holding a vacuum.
     
  9. Roye44

    Roye44 New Member

    15
    Aug 8, 2016
    Montreal, Qc
    2005 Sundancer 300
    2006 Sundancer 260
    2013 Stingray 208CR
    2009 Challenger 180
    2 X 5.7 Merccruiser 350 mpi Horizon
    Can the leak behind the toilet be the reason? Then, just replacing the toilet and fittings would do the job!?
     

Share This Page

Show Sidebar