1. Please join your fellow forum members on our new Facebook Group. https://www.facebook.com/groups/247355990036949

Twin Engines Emergency Start Switch

Discussion in 'Electrical Stuff' started by Craig Lescombe, Oct 17, 2020.

  1. Craig Lescombe

    Craig Lescombe Member

    45
    May 15, 2019
    Windsor, Ontario, Canada
    1990 350 Express Cruiser
    454 CID / 7.4 Liter Twins
    Hello All- Here's my situation. Turned port key - nothing - held down "emergency start switch". Engine cranked and fired up and continued to run as long as I had the switch held down - as soon as I let up on the switch, port engine idles down / stalls. Can repeat this multiple times in a row - same results - thoughts?
     
  2. Siboatguy

    Siboatguy Active Member GOLD Sponsor

    329
    Mar 28, 2016
    Holmdel,NJ
    2004 Sea Ray 240 Sundancer
    1999 Sea Ray 290 Sundancer
    2005 Sea Ray 320 Sundancer
    Boatless!!!
    Twins V-Drives
    2017 5.7 Mercruisers
    I would have to say your switch for port engine is bad.... But don't hold me to it... Test it first..
     
  3. Stee6043

    Stee6043 Well-Known Member

    Jun 1, 2015
    West Michigan
    1997 Sundancer 400
    7.4L Gassers
    Easiest first step would be to check your batteries and alternator. If you're getting wicked low voltage on the port side it would make sense that it won't run without getting 12V from starboard (when the emergency start switch is engaged).
     
    Woody, Riptide III and techmitch like this.
  4. CaptRonn

    CaptRonn Well-Known Member

    May 25, 2016
    on a large body of water
    1999 Sea Ray 400 Sedan Bridge
    Convert fuel into noise
    First, turn off the battery charger if it's on. Now try it.

    If you are getting the same result, check all connections from the battery to the engine including at the emergency start solenoid. Take a emery board or sand paper and clean them very well. Clean all negative post on engines. Clean post and terminals on batteries.

    Have you load checked your batteries?
     
  5. hottoddie

    hottoddie Well-Known Member

    Jan 11, 2012
    Boston/Cape Cod
    1986 Sea Ray 390 EC
    Garmin 4212 Chartplotter
    Garmin 24 HD Radar
    Garmin 546s Plotter
    454 Crusaders
    Engine should keep running off of alternator output. No alternator output the engine dies. Almost certainly a bad alternator.
     
    Steve S and techmitch like this.
  6. CaptRonn

    CaptRonn Well-Known Member

    May 25, 2016
    on a large body of water
    1999 Sea Ray 400 Sedan Bridge
    Convert fuel into noise
    Not really. I had the exact same problem on my boat this summer. Alternator was producing power, new batteries, replaced emergency solenoid, cleaned terminals, etc. Problem was still there.

    As soon as I turned off the battery charger the problem went away.
     
  7. northern

    northern Well-Known Member

    Jan 17, 2007
    Anacortes Washington
    380 Aft Cabin 1989 Charts Timezero radar Furuno
    Twin 454 strait shaft
    At idle speed the alternator will not produce enough power to run the 12 volt items on the boat and thus will draw down and your engine will stop. It happened once to us. We were in area we needed to either stop or go very slow so we would hit a set of rapids at slack tide. After an hour or so of 600RPM engine stopped. At 1200 RPM the batteries started to charge again.
     
  8. ManteoMike

    ManteoMike New Member

    25
    Aug 7, 2018
    2005 390 Motor Yacht
    Cummins 480 CE
    Check and clean the main ground wire going to the port engine.
     
  9. sbw1

    sbw1 Well-Known Member

    Oct 10, 2006
    West Michigan
    This is listed in my signature
    This is listed in my signature
    C3B49088-512B-4AB9-94F5-014A419D1003_sRGB.JPG
    What happen if you set your throttle to 1500 RPMs so it does not idle down?
     
  10. Express 390

    Express 390 Active Member

    592
    Sep 14, 2018
    South Shore of Long Island NY
    1986 SeaRay 390 EC
    1993 SeaRay 290 DA single 7.4 /Bravo 2
    1992 SeaRay 230 DA 4.3LX Alfa drive
    Twin 454 Crusaders inboards 4 blades
    I'm a little late to the thread, But usually when that happens it's a bad Ballast Resister
     

Share This Page

Show Sidebar