start but not run

Discussion in 'Electronics Q&A' started by Ed Hall, Nov 21, 2019.

  1. Ed Hall

    Ed Hall New Member

    5
    Nov 4, 2019
    1986 sea ray sedan 340
    crusader 454
    85 searay sedan bridge 340 twin 454
    key switch on ignition breaker on no voltage at coil starter switch will kick it over and it will fire until you release the starter switch both engines the same
    13vdc at switch and breaker nothing on the coil. checked engine harness connector pin 5 nothing. where do I look next what am I missing?
     
  2. Express 390

    Express 390 Active Member GOLD Sponsor

    304
    Sep 14, 2018
    South Shore of Long Island NY
    1986 SeaRay 390 EC
    1993 SeaRay 290 DA single 7.4 /Bravo 2
    Twin 454 Crusaders inboards 4 blades
    Sounds like it could be the Ballast Resistor... Jump it out if it starts and stays running when you let go of the key, Change it !

    Pic below. Should be in the area of the coil
     
    Last edited: Nov 22, 2019
  3. Express 390

    Express 390 Active Member GOLD Sponsor

    304
    Sep 14, 2018
    South Shore of Long Island NY
    1986 SeaRay 390 EC
    1993 SeaRay 290 DA single 7.4 /Bravo 2
    Twin 454 Crusaders inboards 4 blades
    shopping.png
     
  4. Ed Hall

    Ed Hall New Member

    5
    Nov 4, 2019
    1986 sea ray sedan 340
    crusader 454
    That's the firsthing i thought of. But i realized the ignition voltage wasn't getting to the engine when i checked for it on the engine harness connector. I need the wiring diagram for the boat. I have one for the motors but the boat is still a mystery. Also i can't locate the resister. I have 4 wires on the positive side and i followed the until they entered the bundle not finding the resister.
     
  5. Express 390

    Express 390 Active Member GOLD Sponsor

    304
    Sep 14, 2018
    South Shore of Long Island NY
    1986 SeaRay 390 EC
    1993 SeaRay 290 DA single 7.4 /Bravo 2
    Twin 454 Crusaders inboards 4 blades
    So you have the Mercruisers not the Crusaders ?

    If it's the Merc. I'm not sure where it would be !

    I'm Sorry Maybe Someone else can give you better info.
     
    Last edited: Nov 23, 2019
  6. scoflaw

    scoflaw Well-Known Member

    Aug 10, 2011
    cape cod mass, cape coral fl
    1999 Powerquest legend 260 sx
    502 mpi Bravo 1
    Check for voltage on the purple wire leaving the ign. switch.
     
  7. Sublimetime

    Sublimetime Active Member

    712
    Oct 22, 2007
    clifton nj
    420 da
    454
    Check both sides of the main harness connector, maybe it is getting to the connector but feeding thru it to the other side.
     

Share This Page

Show Sidebar