Problem with Garmin GPS map 546s

Discussion in 'Electronics Q&A' started by Mark260DA, Nov 18, 2017.

  1. Mark260DA

    Mark260DA New Member

    10
    Sep 19, 2017
    Panama City Florida
    Just purchasing a 2005 SeaRay 260DA, already own a 1972 Thunderbird Formula 233
    350 Mercruiser Bravo III
    I recently bought a 2005 260 Sundancer. It has a Garmin GPSmap 546s. It worked fine for weeks then it started loosing satellite every now and again but would recover and be back in business. Last week it lost satellite and now rarely works and if it does only for a few seconds before it looses satellites again. The boat has a radar arch. Trying to figure out if one of these antennas is for the gps. Other functions work fine, bottom machine and other things working fine.
     

    Attached Files:

  2. hottoddie

    hottoddie Well-Known Member

    Jan 11, 2012
    Boston/Cape Cod
    1986 Sea Ray 390 Express
    Garmin 4212 Chartplotter
    Garmin 24 HD Radar
    Garmin GSD 22 Sounder
    Garm
    454 Crusaders
    My backup GPS is 546s. It has an internal antenna but you can connect an external antenna as an option. The smaller antenna on your arch looks like an external Garmin antenna. It may have been installed as the primary GPS source for 546s. Try looking thru the menu for what source the 546s is using for its signal (internal or external). If external try switching to internal to see if the problem goes away. If it does then the external antenna has an issue. Could be failing or just have a bad connection. Good luck.
     
  3. bahamabreisus

    bahamabreisus Well-Known Member

    Oct 25, 2007
    Hampstead NC
    500 dancer, previous 420,390,300 dancers
    detriot 8v92
    Not to uncommon with the Garmins. Try restarting a few times. Also try leaving it on.
     
  4. Mark260DA

    Mark260DA New Member

    10
    Sep 19, 2017
    Panama City Florida
    Just purchasing a 2005 SeaRay 260DA, already own a 1972 Thunderbird Formula 233
    350 Mercruiser Bravo III
    I looked through every menu page and couldn’t find anything referring to antennas.

    It worked fine for weeks and slowly started having this issue which is now constant. When this first started happening I would try shutting it off and restarting but that doesn’t correct the issue and even like today, yesterday it worked for about an hour and today back to not working.
     
  5. Royal Lichter

    Royal Lichter Member

    66
    Jan 22, 2018
    2005 Sea Ray Sundancer 260
    Single MerCruiser Mag 350 MPI w/ Bravo III
    Upgrade your software to the latest version. You need a mac or a PC and an SD card. Also, they take a while to initialize. Turn it on for a half hour or so before you want to use it.
     

Share This Page

Show Sidebar