Only Start on emergency

Discussion in 'General Maintenance/Repair Questions' started by Spooln, Aug 22, 2016.

  1. Spooln

    Spooln New Member

    3
    Jul 11, 2016
    Saratoga NY
    280 SUNDANCER
    4.3MPI Alpha
    I have a 07 280 Sundancer with twin 4.3 the port motor only starts up when I use emergency start. Is this a common issue on this? Is it a connection issue?
     
  2. scoflaw

    scoflaw Well-Known Member

    Aug 10, 2011
    cape cod mass
    1999 Powerquest legend 260 sx
    502 mpi Bravo 1
    Or a battery issue
     
  3. Boater420

    Boater420 Well-Known Member

    Mar 11, 2015
    Clearwater, FL
    '97 330 Sundancer
    V-Drives
    Westerbeke 4.5BCG
    Twin Merc 454's
    Welcome to CSR!

    What condition are the batteries? Age, properly charged, load tested. More than likely the port battery is weak or dead. Have you tried swapping batteries to see if the port starts any better on the other battery.
     
  4. FootballFan

    FootballFan Well-Known Member PLATINUM Sponsor

    Jun 20, 2012
    Florida
    Marquis 59
    MTU Series 60
    Had that problem on a 340 (8.1) once. There was a fuse (or a reset) under the top of the engine cover.

    Mark
     
  5. Sous

    Sous Member

    670
    Jul 27, 2011
    Herring Bay, MD
    2009 330 DA, Raymarine C80, Intellian, VesselView, Kohler, Sea Lift, Central Vac
    MerCruiser 8.1 Horizons DTS
    Gotta to with the batteries on this one. E-start simply bridges the batteries together to give you greater amperage... I can't really see a reason other than weak batteries that would cause e-start to work but normal start not to. Maybe something with the starter but that would be an oddity in my opinion. My money is on the batteries.
     
  6. AMFM3

    AMFM3 Active Member

    Mar 11, 2012
    Okanagan Lake, British Columbia
    370 Sundancer 1995 Raymarine C 120 Plotter / Radar
    454’s
    7.4 L Twin inboards, v drives
    We were moored for a night a couple of weeks ago. I ran the gennie for a couple of hours here and there, mostly to run the air for a while and charge the battery the stereo uses. Woke up and checked the batteries. House side wasn't looking pretty. We had to emergency start to get Starboard going.

    I'm betting, like others here, your port battery is toast. 4 years seems to be the life cycle. We were in our 5th with the Starboard side. Replaced them all.

    Mark
     
  7. FootballFan

    FootballFan Well-Known Member PLATINUM Sponsor

    Jun 20, 2012
    Florida
    Marquis 59
    MTU Series 60
    Does the engine die when you release the crossover switch?
     
  8. fwebster

    fwebster Well-Known Member TECHNICAL Contributor PLATINUM Sponsor

    Oct 6, 2006
    Middle Tennessee ; Panama City Beach, FL
    1996 450DA
    3116 Caterpillars
    If it does die when the emergency start switch is released, then the problem is most likely the fusible link down by the starter.
     
  9. tdschafer

    tdschafer Well-Known Member

    Aug 24, 2009
    Long island , NY
    1997 330 sundancer
    twin 454's, Carb, V-Drives
    Batteries, I had the same problem 2 seasons ago. Replaced the batteries & all was fine.

    Sent from my SM-G930V using Tapatalk
     
  10. Spooln

    Spooln New Member

    3
    Jul 11, 2016
    Saratoga NY
    280 SUNDANCER
    4.3MPI Alpha
    The motor does die after releasing e-start button. Batteries are @2yrs old. How can I find the fusible link? Thanks for all the info
     
  11. shinsr

    shinsr Member

    257
    Jun 16, 2008
    Long island / Peconic
    2008 48DA (prior 2007 44DA)
    Cummins
    Not to get you on a wild goose chase here, but I once had a bad battery switch cause this problem. Batteries were fine, but the selector switch went bad
     
  12. fwebster

    fwebster Well-Known Member TECHNICAL Contributor PLATINUM Sponsor

    Oct 6, 2006
    Middle Tennessee ; Panama City Beach, FL
    1996 450DA
    3116 Caterpillars
  13. scoflaw

    scoflaw Well-Known Member

    Aug 10, 2011
    cape cod mass
    1999 Powerquest legend 260 sx
    502 mpi Bravo 1
    Your not going to be able to get to that starter without a lot of parts coming out first..... Try the battery first
     
  14. dpmulvey

    dpmulvey New Member

    Dec 19, 2007
    Homeport: Charles City, VA
    1999/2007 330 Sundancer Hardtop.
    6.2 Merc Horixons
    1.5:1 Velvet Drives

    Batteries are only two years old. Has to be something else. I don't even know what a fusable link is, but something is either constantly draining the battery or preventing the battery from getting a charge.
     
  15. FootballFan

    FootballFan Well-Known Member PLATINUM Sponsor

    Jun 20, 2012
    Florida
    Marquis 59
    MTU Series 60
    If is like the one on a 8.1 - I think it was just a button to push in to reseat it. The 8.1's have a plastic cover over the top of the engine, take 3 screws out - there it is.

    Lot less expensive to try this rather than replacing batteries.

    Mark
     
  16. scoflaw

    scoflaw Well-Known Member

    Aug 10, 2011
    cape cod mass
    1999 Powerquest legend 260 sx
    502 mpi Bravo 1
    My suggestion was to go for the low hanging fruit first. Getting to the fusible links would be very labor intensive
     
  17. tdschafer

    tdschafer Well-Known Member

    Aug 24, 2009
    Long island , NY
    1997 330 sundancer
    twin 454's, Carb, V-Drives
    Sorry, I didn't realize that it died after releasing. Mine ran once I used the emergency switch to start it.

    Sent from my SM-G930V using Tapatalk
     
  18. scoflaw

    scoflaw Well-Known Member

    Aug 10, 2011
    cape cod mass
    1999 Powerquest legend 260 sx
    502 mpi Bravo 1
    Maybe that alternator isn't charging
     
  19. Spooln

    Spooln New Member

    3
    Jul 11, 2016
    Saratoga NY
    280 SUNDANCER
    4.3MPI Alpha
    Ok I'm going to do some tests 1st see if alternator is charging and see if battery is ok or hopefully its just a bad connection somewhere on ground etc

    Another thing is before my port side motor wont start w/o the emergency battery switch being on is that that normal thought it would be on main battery switch? How are the batteries wired when you have 3 of them on the Sea Ray's. If you guys haven't notice I'm new to Sea Ray's or cruisers.
     
    Last edited: Aug 23, 2016
  20. IanHartten

    IanHartten New Member

    3
    May 5, 2017
    Huron Ohio
    340 Sundancer 2007
    Twin 8.1
    Fwebster - hi I sounds like you know a lot about the emergency switch and it’s issues. Can you help? I stranded out about 20 mikes from home. I took advice and changed all 4 batteries and replaced the 90 amp switch but still have issue that the stdb engine will not continue to run once the jumper switch is released. Is there a emergency jumper solenoid? Could this be the issue? Slave solenoid? Can’t find a picture of where this might even be. Thx for any help. Text 419-283-4638 if you can. Thx!
     

Share This Page

Show Sidebar