Hi-Tek Manifold installation

Discussion in 'General Maintenance/Repair Questions' started by Mullet, Jun 21, 2013.

  1. Mullet

    Mullet New Member

    24
    Mar 29, 2012
    Australia
    2006 Amberjack 250. Towed with Jeep 3.0L CRD
    5.0L MPI, bravo 3
    Hi All,

    I have recently purchased a set of stainless manifolds from hi-tek for my 5.0L MPI. However, after two hours of mucking around with the head bolts in I have only manage to get the outer two in and I am thoroughly stumped. There doesn’t seem to be enough room for me to even get the bolts in the holes let alone get a wrench in there to torque them up.

    I have seen that a few people on here have purchased stainless manifolds from hi-tek for their boats and I was wondering if you could share any tips, techniques or special tools that you used to install yours.

    I would post some pics of my set up to make things clearer but am not sure how to do this with my phone (Galaxy S2).

    Cheers
     
  2. susanandlance

    susanandlance New Member

    Feb 10, 2011
    Florida
    2005 Fountain 27, 496HO power, towed by Chevrolet Duramax HD 4x4
    496HO, 425 HP
    Contact Bucit/Perry on this site, he installed them and had a few issues himself and could probably give you some tips.
     
  3. Mullet

    Mullet New Member

    24
    Mar 29, 2012
    Australia
    2006 Amberjack 250. Towed with Jeep 3.0L CRD
    5.0L MPI, bravo 3
    Thanks I will try to contact him
     
  4. Mullet

    Mullet New Member

    24
    Mar 29, 2012
    Australia
    2006 Amberjack 250. Towed with Jeep 3.0L CRD
    5.0L MPI, bravo 3
    I have PM's Bucit but I would still like to know if any one else has so experience to share.

    Thanks
    Toby
     
  5. tdschafer

    tdschafer Active Member

    Aug 24, 2009
    Long island , NY
    1997 330 sundancer
    twin 454's, Carb, V-Drives
    Try contacting Rod, Rcknecht on this site. I believe he had those manifolds too but, a much different boat than yours.
     
  6. rcknecht

    rcknecht Active Member

    Mar 23, 2009
    toms river,nj
    340 Sundancer 2001
    T 454 MPI
    Just a couple of lessons from my installation... I would use permatex high temp gasket sealer on the gaskets... All my gaskets leaked... I used SS bolts, which I matched the OEM steal bolts, but there is very little clearance ont the HiTek manifols, and in retrospect, I would have used bolts with smaller heads. Re-tighten your bolts after running your boat for a few weeks... My manifolds are 3 years old...
     
  7. Bucit

    Bucit New Member

    Mar 12, 2010
    St. Petersburg Florida
    2005 280 Sundancer
    2004 SPD-104 Achilles w/ 8hp Yamaha
    Twin 4.3 MPI's with Alpha drives.
    I used the gaskets that came with the manifolds and installed as normal with no leaks. I installed mine last April. I agree, very little clearance for the bolts to be installed. I used a 1/4" ratchet along with an array of swivel type connectors and swivel sockets to get them tight. I torque wrench was out of the question. I got everything tight, ran it a few times (while looking for leaks) and then retightened.
     

Share This Page

Show Sidebar