410 sundancer trans problem

Discussion in 'Sport Yachts/Yachts' started by Dkruid 410, Mar 9, 2009.

  1. Dkruid 410

    Dkruid 410 New Member

    30
    Mar 24, 2008
    Deltona, FL
    I have a 2003 410 sd with ZF trans mated to 4126 cats. When the starboard trans is put into gear it takes 5 seconds to finally engage in gear. I have checked trans level, ok, and voltage, also ok. 12 volts to solenoid when put into gear. Sometimes it won't engage at all. Any ideas?
     
  2. osd9

    osd9 New Member

    Oct 3, 2006
    MidAtlantic
    2003 410DA
    Caterpillar 3126-TA w/ ZF 80-IV
    I had this problem once for about 5 minutes. It was on a very cold morning in December, obviously not your issue in Florida. I checked all the same things as you.

    I never found the cause and the problem never reoccured.

    In my case, it was only reverse on the port side. Are you having issues getting into both forward and reverse?
     
  3. Dkruid 410

    Dkruid 410 New Member

    30
    Mar 24, 2008
    Deltona, FL
    Yes. Both forward and reverse. And as it heats up it gets worse.
     
  4. tobnpr

    tobnpr New Member

    Nov 12, 2006
    New Port Richey, Florida
    1988 300 DA
    tw 350's w/ Alphas
    I'd post this on the diesel engine forum...
    Just a WAG 'cause I really don't know, but is it possible a clogged/dirty filter screen could cause this? Have you changed or cleaned it recently?
     
  5. Dennis

    Dennis New Member

    13
    Nov 24, 2008
    Lake of the Ozarks
    2001 SunDancer
    3126 Cats
    3126 Cats
    Dkruid
    Can you share what ended up being your problem? I am experiencing the same problem on the Port engine with similar systems. Always initially works and then after warming up it starts having trouble engaging in forward.
    Any info would be appreciated.
    Thanks
    Dennis
     
  6. HUMPH

    HUMPH Active Member PLATINUM Sponsor

    Nov 4, 2009
    SF BAY AREA
    2003 410DA,
    2004 C14 Caribe
    CAT 3126TA's 350HP/
    50HP Honda
    I have not had this issue but I would be interested to know what has been discovered in case I do in the future. The only issue I have had is a faint whine from the port side since I picked up a comforter on the port prop. I will be looking into a prop scan this winter and maybe even a haul out to inspect the running gear.
     

Share This Page

Show Sidebar